Ik ben Judith, moeder van 4 kinderen waaronder een slechthorende zoon. Als moeder zie ik hoe fijn het is om niet alleen te hoeven vertrouwen op zijn hoorapparaten, maar ook gebaren in te kunnen zetten in de communicatie. Toen ik hoorde dat hij slechthorend is heb ik meteen besloten om zelf een cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) algemeen belangstellenden te gaan volgen. Ik merkte wat voor verrijking dat was voor mij. Toen de kinderen klein waren heb ik al een scholing gevolgd rondom het geven van cursussen baby- en kindergebaren en de wens om dit uit te breiden was sterk aanwezig. In 2020 ben ik begonnen aan de opleiding tot docent NGT. Dit vond ik zo leuk dat ik besloot om in 2021 ook te beginnen met de opleiding tot tolk NGT. Mijn opleiding tot docent NGT heb ik afgerond, mijn scriptie voor mijn opleiding tot tolk NGT is ook ingeleverd op die beoordeling wacht ik nog.


Verdere weetjes over mij:
Sinds 2000 werk ik met veel plezier in de zorg. In de loop der jaren heb ik ervaring opgedaan in het begeleiden van mensen met een verstandelijke (en lichamelijke) beperking, vaak in combinatie met andere uitdagingen. De afgelopen jaren mag ik werken met dove mensen met mogelijk complexe bijkomende problematieken.
Wat voor mij altijd centraal staat, is communicatie. Al vroeg in mijn werk merkte ik hoeveel verschil het kan maken als je gebaren inzet om beter aan te sluiten bij de ander. Inmiddels gebruik ik dagelijks Nederlandse Gebarentaal (NGT) of Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) in mijn communicatie met cliënten. Welke vorm ik gebruik, hangt af van wat het beste past bij de persoon tegenover me. Afstemming is daarbij essentieel – ieder mens is uniek, en dat vraagt om maatwerk.
Voor mij blijft het bijzonder om te zien wat er gebeurt als je iemand letterlijk taal in handen geeft. Hoewel gebaren vaak geassocieerd worden met dove of slechthorende mensen, geloof ik dat visuele ondersteuning van gesproken taal ook voor veel andere doelgroepen van grote meerwaarde is.
Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten.